Emniyet, Bombalı Araçları Yakalamak İçin Akaryakıt Satışlarını İzleyecek

Emniyet Genel Müdürlüğü 4 Mart’ta EPDK ve akaryakıt dağıtım şirketleri ile acil bir toplantı yaptı. Emniyet, plakalı akaryakıt satışlarını gösteren sistemin polise açılmasını istedi.

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün, 17 Şubat’ta Ankara’da Tören Sokak’ta meydana gelen kanlı pkk saldırısı ardından bomba yüklü araçları “akaryakıt pompası” üzerinden tespit etmek için sektörle 4 Mart’ta geniş kapsamlı bir toplantı yaptığı ortaya çıktı. Emniyet, dağıtım şirketlerinin bayilerindeki akaryakıt hareketlerini anlık olarak izlemesine olanak sağlayan “otomasyon sistemi”nin polisin de kullanımına açılmasını istedi. Sistem, yurt genelindeki 12 bin bayinin, sattığı ve tanklarında yer alan akaryakıta ilişkili olarak on-line haber veriyor. Plaka bazlı olarak akaryakıt satışlarını da gösteriyor.

EMNİYET’E AÇILACAK

Ankara, 5 ay içerisinde üç defa pkk saldırısına hedef oldu. Teröristleri taşıyan ya da bombayla yüklenen araçların, Türkiye’yi doğudan batıya bir uçtan diğer uca katettikleri belirlendi. Sahte plaka da kullanan araçların, değişik noktalarda akaryakıt ikmali yaptıkları tespit edildi.

Emniyet Genel Müdürlüğü, bu tespitler ışığında 4 Mart’ta Ankara’da önemli bir toplantı yaptı. Toplantıya, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) yetkilileri, akaryakıt dağıtım şirketlerinin ve bayilerin dam örgütleri ile istasyonlara otomasyon sistemini kuran firmanın temsilcisi katıldı. Emniyet, bomba yüklü araçların tespiti ve takibi için “istasyon otomasyon sistemi”nin kendilerine de açılmasını istek etti. Sektör temsilcileri, otomasyon sisteminin Emniyet’e açılmasının sektöre ciddi tutarda ek maliyeti olacağını ifade etti.

Bir sektör yetkilisi, “Emniyet ile ilk görüşme yapıldı. Başka toplantılar da yapılacak. Sistemin, genişletilmesi ve özellikle plaka bilgilerinin Emniyet’in istediği şekilde verilebilmesi için gündeme istikbal ek maliyet unsuru iletildi. Konuşulacak; sonuçta bu pkk, gasp, hırsızlık benzeri olayların önlenmesi için önemli. Bu toplantılar ardından devletin öngördüğü çerçevede hareket edilecek” dedi.

‘HER ARACA BİR ÇİP TAKILMASI’ TEKLİFİ GETİRİLDİ

Sektör temsilcileri, toplantıda “çipli takip sistemi”nin de konuşulduğunu belirterek, “Türkiye’deki bütün araçlara çip takılması önerisinde de bulunuldu. Bu öneri hayata geçirilirse araçlar çok henüz huzurlu izlenebilecek” dedi. Sektör temsilcisi, bu uygulamanın henüz öncesinde “kaçak akaryakıt”la mücadele kapsamında da tartışıldığını belirterek, “Çipli takip sistemi henüz öncesinde de değişik vesilelerle tartışıldı. Bugüne kadar bir sonuç alınamadı” dedi.

KAÇAKLA MÜCADELE İÇİN KURULMUŞTU

EPDK, kaçak akaryakıtla mücadele kapsamında “otomasyon sistemi” zorunluğu getirdi. Dağıtım şirketleri, bayilerine otomasyon sistemi kurdu. Sistem, akaryakıt hareketlerinin izlenmesine yardımcı oluyor. EPDK da kendisine verilen şifre yardımıyla verileri anlık olarak izliyor. Bu projenin bir ayağını da dağıtım şirketi otomasyonu oluşturuyor. Dağıtım şirketlerinin tank ve depolarındaki akaryakıt hareketlerinin izlenmesini öngören de bir sistem kurulacak. Bu konuda da çalışma yapıldığı belirtiliyor.

SAMSUN’DA AÇIKTAN AKARYAKIT SATIŞI YASAK

Samsun’da akaryakıt istasyonlarında bidon, şişe ve benzeri kaplarla ya da açıktan petrol satılmasının yasaklandığı bildirildi. Samsun Valisi İbrahim Şahin imzasıyla yayınlanan kararda, Türkiye’nin terörle mücadelede çok hassas bir dönemden geçtiği vurgulandı. Kararda özellikle provokatif nitelikli eylemlerde kullanılan molotofkokteyli yapmak ve muhtemel güvenlik zafiyeti oluşturmak üzere bidon, şişe ve benzeri kaplarla benzin, mazot, gaz benzeri yanıcı madde tedarik etmeye çalışıldığının da altı çizildi.

MAHKEME 5 BEDELİN İADESİNE HÜKMETTİ

Erzincan Barosu’na kayıtlı avukatlardan Bahadır Pir’in, ortağı meydana geldiği akaryakıt istasyonuna tahakkuk edilen elektrik faturasında, “dağıtım”, “iletim”, “kayıp”, “PSH sayaç” ve “PHS” bedeli adı altındaki kalemlerin yasadışı meydana geldiği iddiasıyla Erzincan Tüketici Mahkemesi’ne açtığı dava sonuçlandı. Mahkeme, söz konusu bedellerin yasal dayanağı olmadığına hüküm vererek, davaya konu faturadaki kesinti bedellerinin iadesine ve bundan sonraki faturalarda bu kalemlerin çıkarılmasına hükmetti. (Kaynak:Habertürk)